Колко полуголи момичета трябва да има в рекламата за алкохол или защо никой не ти казва колко струва един рекламен клип?

Match Frame Studio Ltd

февруари 8, 2020

Започвам тази статия с ясното съзнание, че аз също няма да успея да дам еднозначен отговор на този въпрос…. Защо така бе, човек?!

Ако се обадя на AUDI (например) и ги попитам колко струва една кола, те дали ще ми отговорят еднозначно? Ще започнат с едни въпроси: ”Колко да е мощна колата? Спортна или семейна да е? Модел? Клас? Цвят?”…Въпросите ще са много, досадни, но ще целят, в крайна сметка, аз самият да разбера какво искам!  Напълно резонно. Хората ще искат да разберат какво точно искам аз самият и дали мога да си го позволя. Те ще ми кажат цена след като съм формулирал добре желанието и потребностите си.

Разликата с реализацията на рекламните и корпоративни клипове е, че ако вие формулирате какво е желанието ви, ние можем да ви дадем различни варианти да стигнете до целта. И то според бюджет, с който разполагате. В AUDI няма чак толкова да се съобразяват с вас. Те ще ви кажат – това е колата, струва толкова. Ок ли сте? Ние обаче ще ви обърнем повече внимание и ще коментираме различни концепции, като всяка може да е с различен бюджет. Защо правим това? Искаме да свършим работата. За нас, чисто егоистично, реализацията (концепция, снимане и постпродукция) на един рекламен клип е също толкова вълнуваща, колкото и за вас. Също толкова важно е! Ние работим това, което обичаме, но това е друга тема.

Ако искате да стигнете от точка А до точка Б, то може да го направите с AUDI или с OPEL,  нали?  Да с AUDI -то ще е по-яко, но нали целта е да стигнете до заветната точка Б. Можете и пеша да стигнете в крайна сметка. Но ще стигнете! Нашата цел е да ви покажем всички пътища до точка Б и всички методи за предвижване до нея.

Целта, обикновено, на едно рекламно или корпоративно видео е да продаде услугата, продукта или дори бизнесът, нали? Какво имам предвид?

Когато предварително определим кой е зрителят на нашето видео или потребителят на това, което предлагаме, какво искаме да му кажем, какъв проблем му решаваме и какво искаме да предприеме той, нещата се нареждат.

Ако имаме тези показатели можем да въздействаме емоционално или логически на зрителя. Според бюджета. Според креативността. Според целите…Като че ли най- важното тук е да определим целта и стратегията на видеото, а не бюджета. Представете си един човек как кара луксозно AUDI , но не знае къде отива, сравнен с друг човек, който кара OPEL, по-бавничко, наистина, но има ясна представа за крайната цел. Единият просто кара много готина кола. Другият има цел. Каква е разликата? Кой ще стигне пръв? Всъщност първият въобще няма намерение да стига някъде. С такъв човек ние не бихме работили, защото няма смисъл. Ние не му трябваме, защото не можем да му помогнем, а и той няма нужда от помощ.  И все пак, този с AUDI-то може да измине бързо част от пътя, но ако няма точна навигация и цел може да се озове насред гората или в най-лошия случай – в канавката, не дай си Боже!

Мисля, че стана ясна мисълта ми.

Веднъж ми се обади един човек по телефона и направо ме попита: „Виж сега, момче, аз внасям алкохол и искам да направим едни рекламен клип за алкохол, узо. Колко ще струва?” Аз го попитах какво горе долу си представя за да мога наум да изчисля приблизителен бюджет (нещо крайно непрофесионално, но човекът пита и иска отговор веднага!). Той: „Ами, искам едни мацки, с едни готини дупета с прашки да подскачат по плажа”. Аз споделих веднага, че това е често използван прийом в рекламните клипове (за мастика) и можем да измислим нещо по-различно, най-малкото за да се различаваме от конкуренцията. Той: „Да, да, ама кажи това с мацките колко ще струва?”. Аз единственото адекватно, което можех да кажа в случая, бе: „За да ти кажа по-точен бюджет, трябва да ми кажеш точно колко мацки искаш да подскачат по плажа!”. Човекът затвори и никога повече не се обади. Разбирам го. Не му казах никаква цифра. Той не пожела да направим среща и да коментиране нещата. Пък и май беше употребил вече от продукта, който искаше да рекламираме. Но ако всички реклами за узо или мастика са с мацки, защо да правим реклама, която ще напомня тази на конкуренцията? С една дума  – човекът искаше, без да иска, ние да работим за конкуренцията, защото зрителите щяха да правят автоматична асоциация с нея, щом видят тази видеореклама.

Много са факторите за да стигнем до финален бюджет, защото преди това трябва да стигнем до финален сюжет. Да, все пак, ако имате таван на бюджета си – кажете ни го за да знаем каква работеща стратегия да предложим спрямо него.

Има и вариант – много скъпа реклама, но неработеща. Понякога рекламният клип е толкова лъскав и впечатляващ, и мацките са толкова зашеметяващо секси, че зрителят не запомня какво се рекламира всъщност. Той помни рекламата, но не и продукта или услугата. Понякога режисьорът (или рекламната агенция) рекламират себе си, а не продукта, което не е коректно спрямо клиента.

Да, рекламата трябва да впечатли, но трябва да впечатли в правилната посока.

И така, ако желаеш да разбереш колко би струвала твоята видеореклама ми се обади на 0899 829 666. Ще се видим в удобно за теб време и място и ще поговорим.

Пламен Николов