Защо творим?

Match Frame Studio Ltd

август 2, 2022

В памет на скулптора акад. проф. Величко Минеков за първи път публикуваме в социалните мрежи документалният ни филм „Туй то“. Това, вероятно, е посленото интервю на големия майстор на пластичното изкуство.

Режисьор и сценарист: Пламен Николов, оператор: Георги Маринов;

Филмът разкрива съкровенните подтици за творене на едни от най-големите имена на пластичното изкуство в България – скулптурите акад. проф. Величко Минеков и акад. проф. Крум Дамянов. Те са автори на едни от най-популярните монументални скулптури в България. Филмът съпоставя мирогледа на големите майстори с двама млади творци, които вървят по стъпките им.

Лентата „Туй то“ задава дълбоки въпроси като: „Как протича тайнственият творчески процес?“ и „Какъв е смисълът на изкуството?“, а отговорите са болезнено откровени, особено от творците от младото поколение – скулптурите Румен Панайотов и Момчил Николов.

Филмът е посветен на скулптора и художника Иван Томанов, който е ученик на големите майстори и учител на Момчил и Румен. За съжаление от няколко години Иван Томанов, а от близо и месец Величко Минеков не са сред нас.

„Туй то“ е с премиера по Българската Национална Телевизия, тази неделя – 25.09.22 от 13.30 часа.

https://bnt.bg/news/tuy-to-309754news.html?fbclid=IwAR0V4NX_RJTYaetvfRqnyo5SePGpAUQPkPuYkf9YEO3zltfPVKJd42o8bSA

Филмът е реализиран с подкрепата на фонд „Култура“ – програма „Творчески инициативи“