Рекламният клип – разход или инвестиция?

Match Frame Studio Ltd

декември 18, 2019

Автор на това мини ръководство е Пламен Николов, който е кинорежисьор и сценарист с няколко игрални и документални филми зад гърба си. То е за един все по-често използван канал за реклама – видеото. Дали то е само разход с неясен резултат или добра инвестиция, прочетете в статията.

Направено е изследване, което показва, че една снимка като информация се равнява на 1000 думи.

1 снимка = 1000 думи

По логически път стигаме до извода, че едно корпоративно видео от 2 или 3 минути може да покаже почти всичко за твоя бизнес. Това видео като обем информация може да побере цялото съдържание на твоя сайт, без подробностите, разбира се.

1 видео (2-3 минути) = 1 сайт

Разликата е, че при видеото информация е концентрирана, визуализирана и поднесена като разказ. А той понякога е вълнуваш и интересен! Зрителят просто гледа видеото без да губи време в ровене в съдържанието на сайта. Един клик, play, и готово. Ръцете му са свободни за сутрешното кафе или други напитки характерни за по-късните часове на деня. Да не споменаваме, че ако видеото успее да го „хване” още в началото, човекът трудно ще загуби фокус разсейвайки се с други неща.

Поради тези причини, свързани с природата на аудио-визуалното произведение, едно рекламно видео би могло да бъде твоя своеобразен търговски представител, който лобира за твоите бизнес интереси по цял свят, защото то:

– Представя компанията ти –  продуктите, услугите или решенията, които предлагаш на пазара.

– Убеждава потенциалните ти партньори в качеството и предимствата на твоя бизнес.

– Демонстрира как ще изглеждат резултатите, които биха постигнали, ако се възползват от услугите ти.

– Обещава и доказва как ще изпълниш обещанията си.

– Споделя отзиви на вече доволни клиенти.

Рекламното видео или твоят дигитален бизнес агент има способността да се мултиплицира и да прави едновременно 1000 срещи с твои потенциални клиенти или партньори,  в рамките на три минути, в различни точки на земното кълбо.

Да, видеото не може да те замести, не може да замени  комуникациите на живо, но то може предварително да извърви крачки в отношенията ви, в съзнанието на партньорът ти, преди да си стиснете ръцете за първи път. То може много добре да подгрее едни бъдещи бизнес комуникации.

Бизнесът ти не се променя всяка година, затова, създадено еднократно, видеото започва да работи за теб. Ден и нощ. Години наред.

Според проучване на EXPERIAN:

 • 81% от интервюираните бизнеси използват видеото като маркетинг инструмент през 2018.
 • Един потребител гледа средно около 186 видеа на месец.
 • 79% от хората предпочитат да гледат видео, отколкото да четат за даден продукт или услуга.
 • 54 % от брандовете предпочитат видео съдържание, за да представят услугите и продуктите си.
 • 90% от потребителите твърдят, че видеото им помага да направят избор за покупката си.
 • 64% твърдят, че наличието на корпортивно видео ще ги накара да изберат даден бизнес.
 • Видеото увеличава 10 пъти повече времето, което прекарват потребителите в сайта ви

Статистика, отчетност и анализ

Можеш да проследиш не само колко пъти е гледан даден клип, но и колко пъти е споделян, с кого,  и как изобщо са достигнали потребителите до него. Анализирайки тази информация можете да разберете кое от видео-посланията ти има по-голямо въздействие върху аудиторията и кое не. Така ще знаеш коя е силната ти карта и можеш да заложиш на нея.

Оптимизация

Търсачката на Google предпочита уеб страници с видео пред такива без. Нека не се залъгваме, че някой проверява втората страница на Google от резултатите при търсене. Видеото е мощен оптимизатор на сайта ти.

Какво съдържа едно „работещо” рекламно видео за твоя бизнес?

1. Кратко представяне

Кои сме и какво правим? Наистина кратко, така както се случва при запознанство на живо – подаваш ръката си и казваш името си, с усмивка. Така човекът отсреща разбира кой си и че си добронамерен. Това е достатъчно. Много клипове започват с дълга автобиографична справка. Истината е, че никой няма време да слуша как рекламираш себе си.

В подсъзнанието на всеки човек стои един зареден въпрос веднага след запознанството и той е: И сега какво? Какъв е смисълът на комуникацията? Има ли някаква полза за мен?  Ако човекът не усети интерес от вашия контакт, той скоро ще намери начин да го прекрати. Тук е моментът, ако не сте все още известен бранд да се позиционирате като авторитет, да споменете за свой популярен клиент или награда, с която сте били отличени.

2. Ползи и решения.

Какви ползи ще предоставиш на клиента си? Какви проблеми ще му решиш? Как ще ускориш и подобриш процеси и стойности в бизнесът му? За тази цел трябва наистина да си анализирал какви са конкретните му потребности и как можеш да ги задоволиш.

3. Какво искаш да направи зрителят?

Той няма да се сети веднага да ти звънне, защото на главата му има вероятно още много ангажираности и за да се пребориш с всички тях, напомни, че текат срокове на промоции или просто го подкани да се свърже с теб. Защото иначе той няма да го направи освен ако не предлагаш спешна зъболекарска помощ и зрителят няма възпален зъб. Но в тази ситуация той едва ли би гледал видео.

Но не забравяй, дори и да няма мигновена реакция след като е изгледано видеото, ти вече си се заявил като присъствие и авторитет за някого и когато след време той има нужда от услугите ти, ще се сети за теб. Ако видеото е добре конструирано като маркетингов инструмент, то ще представи решаването на проблеми на зрителя, които, самият той може да не е осъзнавал до момента.

Познаване на аудиторията на нашия продукт или услуга.

Няма как да разрешиш проблем на милионер като му предложиш бърз потребителски кредит! Но ако човекът отсреща разбере, че си добре запознат с неговите реални потребности, той веднага ще почувства доверие към теб. Ако пък успееш да му покажеш, че имаш и готови формули за неговите нужди, вече си го спечелил. Трябва да знаеш на кого говориш и към кого таргетираш видеото.

Фокус

Едно видео трябва да има фокус и потенциал за разрешаването на един проблем, максимум два. Една палитра от различни теми само би разводнила фокуса на видеото и би объркала зрителя. По-добре направи няколко клипа с ярко очертан тематичен фокус, отколкото едно политематично видео. Просто никой няма да го гледа. Казвам това, защото много хора смятат, че могат да рекламират всичко за всички. Да не би да се изпусне някой клиент! Това не е правилно. За всеки влак си има пътници, трябва да знаеш кои са те и да им изпратиш влакът, който ще ги отведе към техните цели. Хората ще оценят това.

Рекламното видео се дели на следните жанрове:

 • Телевизионен спот – класическа видеореклама, която е до 30 секунди, обикновено. Кратко и ясно презентира, с емоции или информация, даден продукт или услуга. Тук зрителят е хванат пред телевизора, смята се, че неговото внимание е гарантирано, защото рекламният блок е прекъснал любимият му сериал или мач, и затова в края на видеото се показва кой е бранда. В интернет този подход не върви, там вероятността хората да „прескочат” видеото е голяма. Никой няма да види бранда ти, ако е в края на дълго видео.
 • Имиджово видео – от 2 до 3 минути. Тук представяме цялата компания – история, екип, база, производствени мощности и постижения.
 • Продуктово видео – от 2 до 3 минути. Ясно е, презентираме конкретен продукт, услуга или решение. Може да има и част с инструкции за употреба.
 • HR – видео – добре е да е до 2 минути.  Тук са два типа видеата – може да е имиджово HR-видео – позиционира бранда като привлекателен и авторитетен работодател и конкретно видео за конкретно работно място с всичките му параметри. Прилича повече на видео обява за работа.
 • PR-видео – отразяване на събитие или инициатива на компанията. Това видео показва, че сте големи – можете да си позволите рожден ден на компанията с разбиващо парти с участието на популярни личности. Клипът може да е посветен и на социална кауза, като организиране на маратон.

През какви етапи преминава реализацията на едно видео?

 • Креативен период – тук формулираме ясно целта на видеото. Начертаваме схемата на неговата драматургия (често като структура тя не се различава и от структурата на един игрален филм – завръзка, развитие на разказа, развръзка). Решаваме дали ще постигнем целите си със средствата на анимацията, ще инсценираме сцени с актьори или ще изберем документално звучене на нашето видео. Преди снимките се правят и огледи на снимачните терени или се поръчват декори. Написва се подробен сценарий и по него се изчислява броя на снимачните дни. Прави се график кой, кога, как и къде се снима. Този график се дава на целия екип за да може всеки да знае какво прави по време на снимките.
 • Снимачен период – заснемаме и озвучаваме сцени от сценария. Тук екипът е най-многоброен. Стигаме и до 20 души екип. Тук освен режисьорът и операторът с техните асистенти, имаме и осветители, сценограф, звукорежисьор, гримьор. Един снимачен ден е 11 часа.
 • Постпродукция – в монтажната станция се прави селекция и монтаж на кадрите, цветовата им обработка, поставят се или се анимират надписите, изработва се цялостната анимация. Подбира се подходящ музикален фон и се записва задкадровия глас. Прави се цялостен саунд-дизайн на видеото. Изпраща се първата версия на клиента и се коментира и коригира докато се намери най-удачният вариант. Всъщност креативният процес продължава до самия завършек на аудио-визуалното произведение.

Видеото намира своето приложение във всички сфери на бизнеса, но най-вече то се явява мощен маркетингов инструмент, защото в природата му е заложена комуникативната и медиаторска сила на аудио-визуалния разказ.